• Ronneby 150104

    Trafikdödat lodjur.

  • Ronneby 080402

    Ronnie Persson från Ronneby var ute en runda med hunden på morgonen och hittade två rovfåglar som utmattade låg några m ut i vattnet bröst mot bröst och ibland rörde svagt på en vinge.Han ringde mig och jag kunde konstatera att det var frågan om brun kärrhök och den ena låg kvar i vattnet död.Vi kunde peta in den till land.Jag ringde Roland Mattsson på SVA Statens Veterinärmedicinska Anstalt och frågade om man var intresserad av att få in kärrhöken.Det ville man så jag packade in och skickade höken.Sannolikt var det frågan om en dödlig revirstrid men utlåtande kommer från SVA så småningom.

  • Gökalv Ronneby 070204

    Fick tips om en död knubbsäl. Kontaktade Naturhistoriska Riksmuseet som ville ha koordinater och bilder
    samt undrade man om jag kunde tänka mig att ta några prover och skicka in. Visst, det är nu genomfört.

  • Kallinge 061230

    Sparvhöken var dessvärre utmärglad och illa skadad och fick avlivas.

  • Billa Ingelstad 061228

    Jag kollade upp en björnrapport i området och kom att gå längs järnvägen några km. Minst 4 älgar hade tågdödats på en sträcka av ca 2 km.

  • Uppsala 061113

    I dag kom ett obduktionsprotokoll från Statens Veterinärmedicinska Anstalt (SVA) i Uppsala och handlade om de två döda loungarna på E 22 i Åryd.

    Läs hela berättelsen i pdf-format uppsala_061113(11 kB).

  • Vägga 061016

    Anna Johansson på Backvägen i Vägga Karlshamn såg från tomten måndagen 061016 en lodjursunge klättra upp i ett träd något 50-tal meter från tomten…….

    Sölvesborg 061103

    Polisen i Blekinge, kommunikationscentralen ringer och ger mig telefonnummer till Ragnar Widerberg på Miljöförbundet i Sölvesborg……..

    Läs båda berättelserna i pdf-format Läs båda berättelserna i pdf-format här(11 kB).

  • Ronneby 061012

    Polisen i Blekinge ringer och undrar om jag kan ta hand om en trafikskadad hare på Espedalen i Ronneby. Jag åker till platsen där enäldre man stått och passat den skadade haren som nu är död. Jag ringer Roland Mattsson på Statens Veterinärmedicinska Anstalt SVA jag vet att han sysslar med bl.a provtagning på hare och frågar om han vill ha denna. Haren är hel och inte blodig, han vill ha den så jag packar in den och placerar i frys för att senare skicka till SVA.

  • Ronneby 061010

    Peter Lindahl, parkchef i Ronneby kommun ringer och undrar vad jag gör nu. Jo en skabbräv hade hittats liggandeapatisk i en badhytt vid Härstorpssjön i Ronneby. Han undrade om jag kunde se till att förkorta dess lidande. Här längs stranden vid sjön går ofta hundägare och rastar sina djur. Hundar smittas ibland av rävskabb så när räven var avlivad brändes den på bål för att döda skabbkvalstren.

  • Ronneby 061009

    Får ett E-brev från Josefine Olofsson om att hennes morbror Per-Gunnar Nilsson i Matvik sett ett lodjur. Jag ringer honom. Han berättar att på torsdag 061005 kl.13:30 förde skatorna ett himla liv runt en hasselbuske han har på tomten. Strax efter ser han en lounge spatsera genom maskinhallen lugnt och stilla och försvinna ut i den näraliggande skogen. Läs hela berättelsen i pdf-format Läs hela berättelsen i pdf-format mvik_lounge_061009(10 kB).

  • Ronneby 061007

    En äldre dam i Ronneby ringde mig härom morgonen och var i upplösnings tillstånd. En duva hade suttit fast med ena vingen i en tornkupol på gamla stadshuset i Ronneby och förgäves försökt ta sig loss. Duvan blev över tiden allt svagare och hon förstod att duvan plågades svårt. Det var lördag och hon visste inte vad hon skulle göra. Jag insåg snart att, visst, jag kunde komma upp på en brandstege 10-15 m från duvan. Men att försöka ta sig fram till fågeln över det branta regnvåta plåttaket såg inte inbjudande ut. Ringde vakthavande länspolis och fick tillstånd att skjuta duvan. Så skedde.

  • Åryd 061005

    Jag får reda på att en långtradarchaffis sett 2 döda loungar på E 22 vid Åryd mellan Ronneby och Karlshamn, får hans mobilnummer och ringer upp. Han heter Freddy. Han berättar att han vid 12-tiden i dag kört mot Ronneby och ser då nära vägkanten i motsatt körfält att det ligger 2 döda loungar på vägen, den ena bara en pälstrasa den andra med krossat huvud. Läs hela berättelsen i pdf-format Läs hela berättelsen i pdf-format mvik_lounge_061009(10 kB).

  • Uppsala 060707

    Lodjuret som hittades vid Sirköbron i sjön Åsnen visade sig dessvärre vara tjuvskjutet. Vid obduktion hos SVA i Uppsala hittades en skottskada som tråkigt nog drar skit över de seriösa jägarna i framför allt Småland.

  • Sirkön Åsnen 060627

    Roland Kroon, rovdjursansvarig vid länsstyrelsen i Kronoberg, ringer och vill att jag skall kolla upp en rapport om ett dött lodjur vid Södra Sirköbron i sjön Åsnen.
    Det är tillsyningsmannen Håkan Voltén som fick en påringning om att det låg en död gris i vattnet vid brofästet Södra Sirkön.
    När han skall bogsera bort djuret som är helt utan päls ser han att ”grisen” har klor och att det i själva verket är ett lodjur. När jag kommer till platsen får jag hjälp av Håkan som kommer med båt, att bärga lodjuret.

    Lon är helt kal så när som lite päls på några av tassarna och har sannolikt legat flera månader i sjön. Jag ser att höger baktass har kraftiga krosskador och höger framben ett sår mellan tass och skuldra samt ett ca 20 ggr 30 cm stort hål i veka livet och möjligen finns en skada i ansiktet. På vänster sida framför baklåret finns en skada. Det är en hane och han väger 23 kg.
    Sirkön är en långsmal ö som löper ungefär i nord-sydlig riktning och är förbunden med broar så man kan korsa Åsnens vattensystem lite behändigt. Sjön är stor.
    Lon låg i vattnet utmed den södra brons västra kant. Bron är några 100 m lång och 6-7 m bred. Skadorna på lon gör att jag anser att en trafikskada är ganska trolig som dödsorsak.
    Vi packade in lon i 3 lager plastsäckar, trots det luktar det rumpa om paketen. Jag fick en stor frysbox från Jordbruksverket när jag transporterade döda fåglar till SVA i våras, den kom väl till pass nu. Jag gör ett fågeldödsprojekt tillsammans med viltveterinär Jonas Malmsten och viltbiologen Jonas Bergman för SVA så Jonas får ta upp lokadavret till Uppsala när han kör.

    Dessvärre visade det sig efter obduktion på Statens Veterinärmedicinska Anstalt SVA att lodjuret var tjuvskjutet.

  • Frostensskärv 060608

    Skarvungen hittades vid ringmärkning. Skalperad där såret läkts och en skinnflik hänger ner över ena ögat. Ingen bra start i livet.

  • Torkö 060528

    Nya tidens miljösvineri. Engångsgrillen, ännu en onödig produkt som skall skita ner i naturreservat och fritidsområden, kastas ut i vattnet på badstränder där badande skall trampa på det vassa gallret och skära sig i fötterna. Lämnas på verandor och sätta eld på både det ena och det andra.Det låg 7 stycken på Torkö öster om Ronneby i en trasig skräpkorg och längs stranden vid stenbrottet.

  • Ronneby 060528

    Fågelholken sprack längs framstycket från ingångshålet ner till bottenplattan. En starunge fastnade i sprickan med huvudet och kvävdes hängande med kroppen utanför holken.

  • Hammarören 060511

    Gråtruten tog betesfisken på gäddsaxen som slog igen över näbben så truten fastnade, men lyckades slita av linan och flyga ut till Hammarören där den fastnade med linan i en buske och blev hängande upp och ner. En kvalfull död.

  • Skällöbron 060315

    En halvrutten myskand låg och flöt under Skällöbron på vägen ut mot Sturkö. Sjögräs som lossnat från botten låg i ett stråk runt den döda anden när en knölsvan simmar fram och börjar äta av sjögräset endast någon decimeter från kadavret.Säkert en smittoväg mellan fåglar som dött i sjukdom och friska fåglar som äter inpå kadavren

  • Ronnebyhamn 060310

    Sparvhöken hade med hög fart kraschlandat med huvudet före rakt ner i snödrivan under en järnställning. Möjligen hade den missat ett byte och flugit in i en järnbalk.

  • Kallinge 060203

    En person ringde och sa att det satt en kråkmobbad uggla på iskanten vid Ronnebyån vid industriområdet i Kallinge. Efter mycket möda och stort besvär lyckades vi få tag på den genomblöta och utmattade kattugglan som kanske även krockat med en bil eller liknande. Hem med ugglan i en kartong och iväg och skaffa lever. Ugglan började efter en del trugande äta små leverbitar doppade i vatten och blåmesdun från sparvhökens måltid under gårdagen. Dessvärre dog kattugglan under natten.

    Som privatperson får man hålla vilda fåglar och djur i fångenskap högst 48 timmar. Statens vilt skall alltid anmälas till av myndigheterna godkända rehabiliterare, oftast anslutna till Katastrofhjälp för Fågel och Vilt, KFV.Sök på Internet under kfv.se och hitta en rehabiliterare nära dig.

  • Ronneby 060202

    Vid fågelborden även inne i tätorterna patrullerar gärna sparvhöken vintertid och får sig en smakbit även den. Den enes död är ofta den andres bröd

  • Fogdakärr 060129

    Kronhjortar har gnagt sönder balarna. Fogdakärr Backaryd.

  • Ronneby 060126

    Trafikskadat rådjur som lämnades åt sitt öde av bilisten. Smitning från olycksplats enligt Svea rikes lag. Rådjuret fick senare avlivas. Ronneby

  • Ronneby 060121

    En person ringde och berättade att en häger låg vid åkanten i Ronnebyhamn och såg medtagen ut. Jag åkte dit och visst var den i dåligt skick. En stor isklump fastfrusen i stjärtfjädrarna. Efter 24 timmar i varmt utrymme och några hekto strömming senare, flög den obehindrat ut över Ronnebyån igen.

  • Blåningsmåla 051130

    Ett rådjur gick genom isen, kämpade sig fram nåtot 15-tal meter genom att slå sönder isen med klövarna, men orkade inte in till land och drunknade. Fåglar har ätit på det döda rådjuret. Lilla Åsjön Blåningsmåla Karlskrona.

  • Ronneby 050327

    Sångsvanen flög in i luftledningarna och slog i marken. Några korpar kalasade på svanen. Evaryd Bräkne Hoby

  • Ronneby 050311

    6 fiskodlingskassar ligger vinterförtöjda i Ronneby Hamn. I tre av kassarna har sammanlagt minst 5 hägrar tagit sig in igenom smärre hål och bristningar i det nät tak som skall skydda fisken från fiskätande fåglar. Väl inne i hägerskafferiet har fåglarna efter fiskeförsöken inte kunnat ta sig ut genom de hål som beredde vägen in för dem. Med utbredda vingar krävs större hål än de behöver för att hoppa ner på iskanten inuti odlingskassarna.

    Fångade i det ca. 1,5 ggr 15-20 m stora utrymmet under nättaket, flyger hägrarna omkring med en allt mer smältande iskant att gå på. För egen kraft kommer inte hägrarna ut. Ägare till fiskodlingen är underrättad och skall försöka få ut fåglarna.

    Le Carlsson

  • Ronneby 041229

    Kvällen 041227 kom en medlem i Skogsgrupp Ronneby hem till mig arg och ledsen. Någon hade kastat sopor i Piskabacken. Ett Natura 2000 område intill Ronneby tätort där Skogsgrupp Ronnebys medlemmar, under årens lopp, satsat 1000 tals arbetstimmar utan ersättning. För att restaurera en igenvuxen urgammal bondekulturmiljö, röjt ,eldat och tillsammans med betesdjur hålla hagmarken i bra skick. Klart man blir förbannad när någon hivar sopor här och det var inte första gången.
    Bland skräpet fanns tidningar med namnetiketter så ett telefonsamtal gjorde klart att inte denne var skyldig till nedskräpningen utan en annan närstående. Jag sa att det finns två vägar att gå. Antingen försvinner soporna ur Piskabacken inom en vecka, eller gör vi en polisanmälan. Dagen efter var soporna borta.

    Le Carlsson ordf. i Skogsgrupp Ronneby

  • Ronneby 041213

    Vid bortgallring av ett antal döda och döende bokar längs Blekingeleden i Ronneby, där leden passerar ett tätortsnära strövområde, har skotarföraren totalhavererat stora delar av både strövområdet och Blekingeleden. Detta område liknar nu mer ett övningsfält för militära bandvagnar. Hela bildserien bestående av 6 bilder finns pdf-format Hela bildserien bestående av 6 bilder finns pdf-format blekingeleden(411 kB)

    Le Carlsson ordförande i Skogsgrupp Ronneby

  • Ronneby 041205

    Ilandfluten död knubbsäl. Delvis äten, möjligen av havsörn som fanns i luften ovanför. Torkö i Ronneby kommun.

  • Ronneby 041115

    I oktober i år fick jag tips från Vieryd i Ronneby kommun, om en kattuggla som satt på marken mitt på dagen och helt öppet. Ugglan hade problem att flyga samt rörde sig klumpigt på marken.
    Det visade sig att ena foten hade en stor klump på fotsulan och det andra benet en klotformig utväxt. Jag kontaktade Statens Veterinärmedicinska Anstalt SVA och talade med Biträdande Stadsveterinär Erik Ågren. Avliva och skicka in sa han. Så blev det och i dag kom besked från SVA.

    Kattugglan var en hane, den hade en kraftig infektion i vänster hasled som var snedställd (vinklad inåt) pga. en äldre ledskada. I de bölder som fanns i ledområdet påvisades inga specifika sjukdomsframkallande bakterier. Höger fot uppvisade mycket kraftiga inflammatoriska förändringar (s.k. “bumbelfoot” eller fotsulesår) med total nedbrytning av fotsulan och vävnaderna i foten. Detta ses på den friska foten då det uppstår en överanvändning, som när det sjuka benet inte kan användas, och är ett inte ovanligt problem hos rovfåglar. Kattugglan var helt utmärglad och har sannolikt p.g.a. sina fotskador inte kunnat jaga och föda sig ordentligt. Fjäderdräkten var sliten på stjärtfjädrar och vingpennornas yttre delar vilket tyder på att fågeln gått på marken ett flertal dagar. Fjäderdräkten var rikligt bemängd med pälsätande löss samt fästingar och hjortlusflugor. I mag-tarmkanalen påvisades bandmaskar (Parauterina candelabria), hakmask (Acanthocephala sp.) samt sugmask (Trematoda).

    Med vänlig hälsningar
    Erik Ågren
    Bitr. statsveterinär

    Le Carlsson
    Box 140
    372 22 Ronneby
    tel.0457-14898

  • Ronneby 041031

    Många småfåglar dödas årligen av svenska huskatter. Här en sidensvans, som häckar i de oftast kattfria ödemarkerna i norra Skandinavien.

  • Ronneby 041022

    Trafikdödat rådjur E 22 Ronneby. Innanför viltstängsel.

  • Kosta 040921

    Nötväckan tog sig ner i det rostfria rökröret i sommarstugan och kunde inte ta sig ut igen och avled i den gamla järnkaminen.

  • Ronneby 040328

    En kvinna som rastade sina hundar i skogen vid Gröngölsmåla, norr om Ronneby omkring den 20-22 mars såg en stor brun fågel som rörde sig mödosamt på marken intill en skogsväg som korsar en bäck. Hundarna är stora och slet i kopplen så hon skyndade sig bort från platsen.

    28 mars går Johanna Bandini förbi och ser en död havsörn på andra sidan skogsvägen ca 20 m från den plats där hundägaren passerade en vecka tidigare. Det är rimligt och anta att det handlar om samma fågel som av utseendet och konditionen att döma kan ha varit död omkring 5-7 dygn.

    Havsörnen är ringmärkt på bägge benen. HB svart ring 7017 på bägge sidor om ringen, VB svart/vit ring med 1041 på ena sidan och H 04 på den andra.

    Kontaktar Roland Staav på Ringmärknings centralen han får både ringnr och bilder via e-post. Kontaktar Björn Helander som arbetar med havsörn bl a, kommer fram till telefonsvarare. Kommer överens med Torsten Mörner SVA om att skicka örnen med ringarna på. Skickas med post 040329.

    Obduktion SVA
    Havsörnen X 7017 och färgringen H041 märktes som unge i en kull med 2 ungar i Kalmar län, Småland den 25 maj 1998 och var alltså vid sin död bara 6 år gammal.

    Den insända havsörnen var en vuxen hanne. Örnen var i mycket dåligt näringstillstånd, utmärglad och hade endast sparsamt med innehåll i magtarmkanalen. Inga blyfragment återfanns i kroppen.
    Vid kemisk analys av lever-och njurvävnad konstaterades förhöjda blyvärden (lever 37 mg/kg våtvikt, njure 18 mg/kg våtvikt) I övrigt påvisades inga sjukliga förändringar på kroppen eller inre organ.

    DIAGNOS
    Blyförgiftning och utmärgling (kakexi)

    KOMMENTAR
    Det är mest troligt att havsörnen fångat och ätit något påskjutet vilt. Vid obduktionen åtrfanns inte några blyhagel i körtel- eller muskelmagen, dessa hagelfragment resorberas efter en tid och tas upp av kroppen via blodet och leder till blyförgiftning.

    Med vänliga hälsningar
    Karin Bernodt
    Bitr. statsveterinär SVA

  • Ronneby 040202

    Leif Mattisson från Reningsverket i Ronnebyhamn ringde och berättade att det låg en död gråhäger i Ronnebyån nedanför reningsverket. Man släpper ut det renade vatten där, så det är isfritt i ån.
    Här samlas änder och andra vattenälskande fåglar så även gråhäger. Denna hade hållit till en längre tid vid isvaken. Den blev allt mindre rädd och till slut frös den ihjäl natten mellan söndag och måndag.

    Jag kontaktade Roland Mattsson på Statens Veterinärmedicinska Anstalt (SVA) och undrade om de ville ha upp hägern till Uppsala. Det ville man så i dag måndag är hägern på väg till Uppsala och kommer därmed vetenskapen till godo.

    Den som vill göra en insats för häger eller rördrom som ser eländiga ut och sitter vid någon vak och kurar kan köpa några färska orensade strömmingar och lägga ut där fåglarna brukar stå. Dock, är traktens vitfåglar och kråkfåglar också intresserade.

    Leif Mattisson from waste water filtration plant in Ronnebyhamn, south of Ronneby called and told that there was a dead heron (Ardea cinerea) in the Ronneby river just downstream the waste water plant.

    The purified water is let to the river there why the river is free from ice on that place. Here ducks and other waterloving birds are concentrated, so even herons. This one had been in the opened ice for a while. It had become less shy and at the end it died from cold, the nigth between Sunday and Monday.
    I called Roland Mattsson at the Veterinarian Institution of the Swedish State (SVA) and asked if they wanted to have the heron in Uppsala, where the Institution is situated.Yes, they said and the heron is with that a matter for the science.

    Those who want to make a contribution to herons or bitterns (Botaurus stellaris) which look miserable and are sitting squatting at a place where water is free from ice ought to buy some fresh not guted small herrings and put these where the birds use to stay. However the gull, sea-mews and crows in the neighbourhood are also interested!

  • Blekinge skärgård 040201

    Ungar av storskarv Phalacrocorax carbo. Cormorant bird med extrema defekter på dels näbben (970817) och dels förkrympta fötter (980609) Frostensskärv i Blekinge skärgård Sweden.
    Young birds of Cormorant (Phalacrocorax carbo) with extreme defects on firstly the bill ( 970817) and secondly on the feets which are stunted (980609) have been observed on Frostensskärv in the archipelago of Blekinge in south Sweden.

    Skarvunge med extremt deformerade ben och fötter. Det fanns tre skarvbon inom ca. 30 m från varandra där alla ungarna var defekta. I en koloni på över 1000 bon. Har dessa föräldrafåglar fiskat tillsammans bland miljögifter?Skarvunge med extremt deformerade ben och fötter. Det fanns 3 skarvbon inom ca. 30 m från varandra där alla ungar hade defekter på fötterna, i en koloni på över 1000 bon. Hade just dessa föräldrafåglar fiskat tillsammans i vatten nedsmutsade med miljögifter, eller var de släkt och hade gemensamma genetiska defekter?

    A young Cormorant with extremly deformed legs and feets. There were 3 Cormorant nests within about 30 m from each other where all the young birds had defects on their feets within a colony of more then 1000 nests. Had just these parents to the young Cormorants been fishing together in water fouled with environmental pollution or were they lineage with each other or did they have common genetical defects?

  • Blekinge 040125

    Skarvungen levde så länge föräldrafåglarna matade den. Sedan svalt den ihjäl. Läs om utlåtandet från SVA i PDF-format Läs om utlåtandet från SVA PDF-format (73 kB).
    The young Cormorant was alive as long as the parents were feeding it. After that the young bird starved to death.

  • Ronneby 031102

    Karl Abrahamsson från Skönevik, 11 km väster om Ronneby , ringer och berättar att han hittat en stor ringmärkningsring i sin skog. Jag misstänker att det kan vara frågan om berguv och kör ut till Skönevik. Han hade hittat ringen i en granplantering som var förstagallrad. Det visade sig att 15 m bort låg större delen av fjädrarna från berguven. Fjädrarna var avbitna och benpipor krossade, även bröstbenet var gnagt av vassa tänder. 2-3 m från den fläck där Karl hittade ringen och några klor från uvens fot, hittade jag under en liten gran vita äggskal som möjligen skulle kunna härröra från ett berguv ägg.

    Rester av död berguv. Fjäder, klor och möjligen äggskal från berguväggRävspillning intill berguvklorna och de avbitna fjädrarna samt bitmärken i bröstbenet tyder i vart fall på att en räv ätit av uven. Sedan kan man ju undra över varför en berguv som släpptes 26 aug. ligger död intill vad som ser ut att vara ett berguvbo där ägget då rimligen värptes i maj.Ringnumret är 94 A 04101 och ringen skickas till Riksmuseum i Stockholm.

    Mitt i bild under en liten gran fanns en grop med vita skalrester som möjligen kan härröra från ett berguvägg.Jag ringer Conny Philipsson i Karlskrona och får reda på att uven är buruppfödd och släpptes vid Ronneby Brunnspark 030826 tillsammans med ytterligare en buruppfödd ungfågel. Senare kom en rapport om att även den andre berguven som släpptes i Brunnsparken 26 aug. även den hittats död. Den hade omkommit i en transformatorbox i Vassmolösa, Kalmar län

  • Ronneby 031005

    Monia Svensson kyrkvaktmästare i Saxemara, ringer och berättar att det ligger en kanin och sprattlar framför församlingshemmet i Saxemara någon mil väster om Ronneby. Hon har tagit reda på 2 döda kaniner den senaste veckan och inte sett några skador på dem. Jag åker ut och ser en vildkanin som ligger på sidan, nästan livlös, på gräsmattan. Den rör lite på frambenen ibland och böjer huvudet bakåt, sedan ligger den stilla med öppna ögon. Ser inga skador på den. Ingenting som tyder på kaninpest, inga bölder eller sår. Kaninen verkar vara vid gott hull. Avlivar djuret. Blodtrycket är mycket lågt så jag får ihop endast ett och ett halvt blodrör. Skickar detta med post till SVA efter kontakt med Roland Mattsson 031208 kommer utlåtandet från Statens Veterinärmedicinska Anstalt. Veterinär Erik Ågren har gjort undersökningen.

    Obduktion Slutsvar
    Kaninen har dött av kaningulsot, en infektion med Calicivirus ( Rabbit Viral Haemorragic Disease) vilket medför en mycket akut och våldsam leverinflammation som leder till en snabb död hos kaniner. Drabbar även tamkaniner som kan vaccineras mot viruset. Enda nu kända sjukdomsutbrott förutom Blekinge är Gotland.

  • Blekinge 030902

    Någon som inte tycker om skarv har lagt stenar i 17 skarvbon och krossat äggen och förhindrat omläggning i dessa bon. Frostensskärv i Blekinge skärgård.

  • Ronneby 030802

    Storskraken svalde den agnade gäddsaxen slet sig från linan och avlivades i utmärglat skick av en jägare. Saxemara väster om Ronneby.

  • Åhus 030511

    Gråtruten fastnade i en wobbler och gick en plågsam död till mötes. Lägerholmen Åhus.